Spożywanie owoców i warzyw

Wpływ na przyswajalność składników

Połykanie i szybkie jedzenie,
to wykroczenie przeciw higienie; zanadto obfite jedzenie
i za częste wprowadzanie jedzenia do żołądka drugiego pożywienia,
zanim się pierwsze strawiło, to grzech. Ruch silny lub
praca cięższa, czy to fizyczna czy umysłowa, zaraz po obiedzie
lub w ogóle po każdym obfitym posiłku, gdy proces trawienia
zaledwie się rozpoczął — są tak niewłaściwe, jak i druga
ostateczność, to jest sen zaraz po obiedzie. Ciekawy artykuł pojawił sie o warzywach i jak wygląda skup cebuli.  I, o ile
nie można mieć nic przeciwko t. zw. kilkunastu minutowej
„drzemce” poobiedniej, to nie higienicznym jest kilkugodzinny
sen zaraz po obiedzie, tak, jak także z tych właśnie powodów
tuż przed spaniem spożyta obfita wieczerza.

Rozkład pokarmu

Dlatego też nieobojętnym jest rozkład pożywienia na cały dzień. Pod
tym względem robi się wiele wykroczeń przeciw higienie
w naszym społeczeństwie. W ogóle u nas niema może przejadania
się, ale jedzenie w niewłaściwych porach. Jeśli ktoś je dużo gryki, sprzedam grykę bezpośrednio i można jest jako posiłek np. z mięsem. Pierwszy
posiłek, czyli pierwsze śniadanie, które spożywa się po długiej
około 10 godzinnej przerwie, t. j. spoczynku nocnym,
jest u nas przeciętnie za skąpe; drugie śniadanie albo jest
zbyteczne, jeśli obiad jest wczesny, albo jest ono też za skąpe,
o ile obiad jest późny; zbyt obfite wieczerze, i to późne,
należą również do naszych błędów dietetycznych.
Dlatego najwłaściwszym byłby taki system, jaki panuje
we Francji i w Anglii, gdzie główny posiłek, t. j. obiad,
spożywa się o godzinie 6-tej i w zwykłych warunkach może
on zastąpić wieczerzę.

Ten system ma tę jeszcze dobrą
stronę, że główny posiłek odbywa się już po całodziennej
pracy i nie wymaga pośpiechu, co pod względem nerwowym
wpływa tylko korzystnie na trawienie. Czynniki ekonomiczne też wpływają na to co jemy i np. cena dyni jest atrakcyjna dlatego co raz więcej jest dodawana do różnych produktów.
Musimy też zdawać sobie sprawę z tego, że każdy pokarm
wymaga pewnego czasu do strawienia, że więc spożywanie,
np. podwieczorku, w 2 lub niespełna 3 godziny po
obiedzie nie jest higienicznym przyzwyczajeniem i że regułą
dietetyczną jest niewprowadzanie do żołądka posiłku.